Familj

Första giftermålet 

1944 när Nelson Mandela arbetade på advokatbyrån var han ofta hemma hos sin vän Walter Sisulu. En dag när han befann sig hos Sisulu träffade han Evelyn Ntoko Mase. Hon var en föräldralös sjuksköterskestudent som bodde hemma hos familjen Sisulu. Mandela ska ha blivit kär direkt och efter bara några månader friade han till Evelyn och de gifte sig kort därefter. De fick fyra barn, två söner och två döttrar men den första dottern insjuknade och dog vid 9 månaders ålder. Ju mer Mandela engagerade sig i politiken ju mindre tid hade han åt familjen och han var ofta borta långa perioder. Evelyn tröttnade på honom och dessutom florerade ett rykte om att Mandela hade en romans med en annan ANC medlem. De två skiljdes 1957 efter 13 års äktenskap.

Andra giftermålet

Samma år som Nelson och Evelyn skiljdes träffade han Nomzamo Winfreda Madikizela. Hon var också intresserad av politik och kämpade liksom Mandela emot apartheidsystemet. De båda träffades när Winnie som hon kallades sökte hjälp hos advokatbyrån som Mandela drev tillsammans med sin vän Oliver Tambo. Nelson och Winnie gifte sig 1958 och fick två döttrar. Under sin tid på Robben Island var det ofta tanken på Winnie som fick Mandela att orka leva vidare. Winnie skrev brev och hälsade på så ofta det var tillåtet och även Mandelas barn besökte honom i fängelset. En av de värsta sakerna Mandela tyckte om att sitta i fängelse var att han gick miste om sina barns uppväxt och möjligheten att hjälpa familjen. Winnie fick också utstå förföljelse och förtryck under Nelsons tid i fängelse, hon fick sitta i fängelse och vara bannlyst.

Tredje giftermålet 

Men efter att Nelson blev frisläppt dömdes Winnie för kidnappning och misshandel. Nelson trodde hon var oskyldig men de bestämde ändå att det vore bäst om de skiljdes. De skiljdes formellt 1996, även om de inte var tillsammans mycket de sista åren innan.

Men Nelson skulle gifta sig en gång till. 1998 träffade han Graca Machel, änka till Moçambiques tidigare president Samora Machel. Trots att Nelson var 27 år äldre blev de förälskade och de gifte sig på Nelsons 80 år dag 18 juli 1998, och de är gifta än idag.